Przejdź do głównej zawartości

Ciasto krówka na biszkopcie

 Biszkopt toffi przełożony masą z bitej śmietany z mascarpone, biszkoptami, a całość wykończona słodką masą krówkową i płatkami migdałów.


Składniki:
na dużą blachę

na biszkopt:

5 jajek,

2 budynie toffi po 40g,

3 łyzki maki pszennej,

łyżka oleju,

łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli,

3/4 szklanki cukru


masa:

400 ml śmietany 30%,

500 g mascarpone,

 łyżki cukru pudru

ok 600g masy krówkowej kajmakowej,

płatki migdałowe,

opakowanie biszkoptów



Przygotowanie:

biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie zmniejszamy obrotu, dodajemy kolejno żółtka, cukier i olej.

Budynie, proszek do pieczenia oraz mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy.

Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.


masa:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, Dodajemy stopniowo mascarpone, miksujemy na małych obrotach do połączenia się mas.


składanie ciasta:

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę śmietanową, układamy biszkopty wierzchem do dołu, następnie rozprowadzamy masę kajmakową, posypujemy płatkami migdałów.

Wkładamy do lodówki na noc lub na min. 12 godzin.




Komentarze

Popularne

Ciasto bałagan

  Ciasto z herbatnikami, powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i orzechami - taki pyszny bałagan! Składniki: 650 ml mleka, 2 łyżki cukru, 2 budynie śmietankowe, 50 g masła, słoiczek powideł śliwkowych, ok 200 g masy krówkowej, 430 g herbatników, 100 g orzechów włoskich   Przygotowanie: Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałe podgrzewamy wraz z cukrem. Dodajemy budyń, gotujemy co chwilę mieszając aż masa będzie gęsta i jednolita. Studzimy. Dodajemy masło w temp. pokojowej, Miksujemy. Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie rozsmarowujemy masą krówkową, przekładamy kolejną warstwą herbatników, na którą wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami, smarujemy powidłami śliwkowymi, układamy ostatnią warstwą herbatników, pozostałą część masy budyniowej, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki na noc.

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Składniki: 2 saszetki ryżu białego puszka kukurydzy słodkiej 4 jajka 2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w wodzie i oleju 4 ogórki kiszone 1 średnia cebula 2 łyżki musztardy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę,ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Dodajemy ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę. Mieszamy i dokładamy majonez wraz z musztardą. Doprawiamy do smaku.

Sałatka z kurczakiem i granatem

Sałatka z dipem czosnkowym, kurczakiem, granatem oraz grzanką - a-la Cezar, ale zamiast parmezanu - owoc granatu. Składniki: 3/4 główki sałaty karbowanej, 1 filet z piersi kurczaka, 1/2 małej bagietki, pestki granatu z około 1/4 części owocu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki musztardy saperskiej, 1/2 łyżeczki majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka oleju Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę, opruszamy solą oraz pieprzem, smażymy na rumiano na łyżce oleju na bardzo rozgrzanej patelni. Zdejmujemy mięso. Na patelnię kładziemy pokrojoną na kromki bagietkę, zmniejszamy ogień. Lekko podgrzewamy, aby były złociste i chrupiące. Z granatu wydrążamy pestki. Do jogurtu dodajemy musztardę, majonez oraz wyciśnięty przez praskę czosnek - wszystko razem mieszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy ją dipem, układamy kurczaka, posypujemy pestkami granatu, podajemy z grzankami.

Sałatka z kurczakiem gyros

Moja wersja sałatki gyros. Świetnie sprawdzi się na imprezach, spotkaniach rodzinnych lub jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g mixu sałat, 2 duże pomidory, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej cebuli, 2 duże ogórki małosolne lub konserwowe, 1 duża pierś z kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy gyros, łyżeczka oleju, 2 łyżeczki majonezu, 5 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy. Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek.

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, cebulą oraz dużą ilością sera żółtego. Składniki: 700 g makaronu typu rurki 500 g mięsa mielonego z szynki, 250 g pieczarek, 2 małe cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka przeprawy do makaronu, łyżka majeranku, łyżka masła, ser żółty - około 250 g sól, pieprz szczypiorek do posypania Przygotowanie: Ser ścieramy na grubych oczkach. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry. Cebulę obieramy kroimy w piórka - podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy mięso mielone, smażymy około 3-4 minut, dodajemy pieczarki. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Następnie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - mieszamy. Na dno naczynia wykładamy 1/3 makaronu, 1/3 mięsa i trochę sera, powtarzamy tak jeszcze dwa razy - na ostatnią warstwę zostawiamy najwięcej sera. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 1

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania czyli mięso mielone z kapustą i cebulą w pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków. Składniki: 1 kg kapusty białej, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, szklanka ryżu, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 4 jajka, 2 łyżki kaszy manny, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, łyżeczka cukru, łyżka mąki olej Przygotowanie: Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 na pół miękko - około 7-8 minut. Dodajemy do kapusty wraz z mięsem mielonym, jajkami, kaszą manną, bułką tartą, łyżką majeranku, szczyptą pieprzu. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajmy liść laurowy, ziele a

Przekąska z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą

Łatwa przekąska, szybka do przygotowania na imprezę lub gdy mamy niezapowiedzianych gości. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ok 10 sztuk pomidorków koktajlowych, 150 g ser mozzarella tartego, łyżka bazylii, łyżka oregano, szczypta soli morskiej i pieprzu, jajko, łyżka mleka Przygotowanie : Ciasto dzielimy na 15 części. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Pomidorki kroimy na 3-4 plasterki. Na środek każdego kawałka ciasta wykładamy ser i po 3 plasterki pomidorków. Posypujemy bazylią, oregano. Jajko roztrzepujemy wraz z mlekiem. Smarujemy brzegi ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12-14 minut do zarumienienia się ciasta. Przed podaniem posypujemy sola i pieprzem świeżo mielonym.

Schab pieczony w niskiej temperaturze

Soczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam. Składniki: 600 g schabu bez kości, 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, pół łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli. Przygotowanie: Z schabu wykładamy nadmiar tłuszczu. Przyprawy - prócz soli, mieszamy z olejem. Nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.  Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej-  wtedy będzie się piekło równomiernie. Przed samym obsmażeniem posypujemy solą. Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej patelni. Następnie wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na godzinę 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy najwcześniej

Gruszka z serem brie i szynką serrano

Słodka gruszka, ser z pieprzem oraz słona szynka - wszystkie smaki w jednym małym kęsie. Podawać jako przystawkę lub przekąskę. Składniki: półtorej średniej wielkości dojrzałej gruszki, 6 plastrów szynki serrano, 6 małych plasterków sera brie z pieprzem Przygotowanie: Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Szynkę delikatnie zwijamy na pół po długości, układamy na niej gruszkę oraz kawałek sera i zawijamy.