Przepis ten podbił serca i podniebienia wszystkich znajomych. Dzięki temu, że jest nieskomplikowany może go przyrządzić każdy i za każdym razem wyjdzie niezwykle smaczny!
Schab jest bardzo kruchy, mięciutki i rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami.
Składniki:
(na około 15 sztuk):
1 kg schabu,
600 g cebuli,
6 łyżek majonezu,
6 łyżeczek ketchupu,
około 40-50 g przyprawy gyros,
szczypta pieprzu i soli
łyżka masła
Przygotowanie:
Schab obkrawamy z tłustych kawałków.
Kroimy na około 1 cm plastry.
Lekko rozklepujemy i posypujemy z każdej strony przyprawą gyros.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy lekko na maśle, aż nam się zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu.
Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.
Schab jest bardzo kruchy, mięciutki i rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami.
*przepis od mamy koleżanki
Składniki:
(na około 15 sztuk):
1 kg schabu,
600 g cebuli,
6 łyżek majonezu,
6 łyżeczek ketchupu,
około 40-50 g przyprawy gyros,
szczypta pieprzu i soli
łyżka masła
Przygotowanie:
Schab obkrawamy z tłustych kawałków.
Kroimy na około 1 cm plastry.
Lekko rozklepujemy i posypujemy z każdej strony przyprawą gyros.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy lekko na maśle, aż nam się zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu.
Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.
Pyszny schabik. Bardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawde pyszny !!!😊
UsuńBardzo smacznie wygląda z ta cebulką :)
OdpowiedzUsuń😊dziekuje 😄
Usuńtakiego schaby jescze nie jadłam, ciekawa marynata :)
OdpowiedzUsuńTen schabik bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń