Chleb twarogowy

 Chleb bez mąki, na bazie z płatków owianych, płatków jaglanych, twarogu, z ziarnami (pestki dyni, siemię lniane) posypany czarnuszką.
Nie wyczuwa się twarogu, bardziej płatki owsiane, dość zbity, bardzo sycący i pyszny.

Składniki:

500 g twarogu półtłustego,

4 jajka M,

duża szczypta soli,

czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

50 g siemienia lnianego,

250 g płatków owsianych górskich,

50 g płatów jaglanych,

90 g pestek dyni,

łyżeczka czarnuszki

 

Przygotowanie:

Do twarogu dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia, siemię lniane, płatki owsiane, płatki jaglane.
Blendujemy na wysokich obrotach przez 3 minuty.
Dodajemy pestki dyni, mieszamy za pomocą łyżki.
Formujemy na kształt chlebka - możemy lekko zwilżyć dłonie będzie nam wtedy łatwiej.
Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 55 minut.
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy dopiero wtedy gdy już całkiem wystygnie.



inspiracja: link do przepisu


Komentarze