Botwinkowa z ziemniakami i cebulą

 Zupa botwinkowa gotowana na udkach z kurczaka, zabielona lekko śmietaną, z dodatkiem ubitych ziemniaków i smażonej cebuli. Pyszny, łatwy w przygotowaniu letni obiad.


Składniki:

2 ćwiartki z kurczaka,

pęczek dużej botwinki,

pęczek koperku,

500 g ziemniaków,

średniej wielkości cebula,

2 łyżki śmietany 18%,

sól, pieprz,

łyżka masła

łyżeczka cukru,

2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy.

Do garnka przekładamy udka z kurczaka, zalewamy wodą, aby była około 5 cm ponad mięso. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.

Burczaki obieramy, kroimy w plastry dodajemy do mięsa.

Grubsze łodygi kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do mięsa, dodajemy łyżeczkę soli.

Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, po tym czasie dodajemy drobno pokrojone liście i koper.

Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.

Na koniec gotowania zabielamy śmietaną. Aby nam się nie zważyła należy wymieszać ją w osobnym naczyniu z częścią gorącej zupy i dopiero dolać do całości.

Dodać cukier oraz sok z cytryny.

Doprawić do smaku pieprzem i solą.


Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - dzięki temu szybciej się ugotują.

Dodajemy do osolonej wody, gotujemy do miękkości.

Odcedzamy, ubijamy, rozgniatamy.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na lekko brązowy kolor.


Na talerz wykładamy porcję ziemniaków, na które wykładamy cebulę, wlewamy zupę. Możemy podać z dodatkową porcją śmietany.


Komentarze

  1. Super przepis prosty i wygląda smakowicie pod wpływem tych zdjęć zdecydowałam się też ugotować

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz