Zupa botwinkowa gotowana na udkach z kurczaka, zabielona lekko śmietaną, z dodatkiem ubitych ziemniaków i smażonej cebuli. Pyszny, łatwy w przygotowaniu letni obiad.
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka,
pęczek dużej botwinki,
pęczek koperku,
500 g ziemniaków,
średniej wielkości cebula,
2 łyżki śmietany 18%,
sól, pieprz,
łyżka masła
łyżeczka cukru,
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy.
Do garnka przekładamy udka z kurczaka, zalewamy wodą, aby była około 5 cm ponad mięso. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Burczaki obieramy, kroimy w plastry dodajemy do mięsa.
Grubsze łodygi kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do mięsa, dodajemy łyżeczkę soli.
Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, po tym czasie dodajemy drobno pokrojone liście i koper.
Gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Na koniec gotowania zabielamy śmietaną. Aby nam się nie zważyła należy wymieszać ją w osobnym naczyniu z częścią gorącej zupy i dopiero dolać do całości.
Dodać cukier oraz sok z cytryny.
Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - dzięki temu szybciej się ugotują.
Dodajemy do osolonej wody, gotujemy do miękkości.
Odcedzamy, ubijamy, rozgniatamy.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na lekko brązowy kolor.
Na talerz wykładamy porcję ziemniaków, na które wykładamy cebulę, wlewamy zupę. Możemy podać z dodatkową porcją śmietany.
Smacznego! ;)
Super przepis prosty i wygląda smakowicie pod wpływem tych zdjęć zdecydowałam się też ugotować
OdpowiedzUsuń