Składniki:
500 g mięsa mielonego,
pół cebuli,
mały przecier pomidorowy,
puszka krojonych pomidorów,
szczypta soli
pieprz,
3-4 łyżki bułki tartej,
jajko,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżka posiekanego koperku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 l bulionu
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy.
Formujemy małe kulki - z takiej ilości składników wychodzi ok 28 sztuk.
Na wrzący bulion dodajemy mięso. Gotujemy ok 15 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier, pomidory i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą - lub słodką czerwoną papryczką w proszku.
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Aby sos był bardziej gęsty możemy zaprawić mąką z wodą i śmietaną.
500 g mięsa mielonego,
pół cebuli,
mały przecier pomidorowy,
puszka krojonych pomidorów,
szczypta soli
pieprz,
3-4 łyżki bułki tartej,
jajko,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżka posiekanego koperku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 l bulionu
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy.
Formujemy małe kulki - z takiej ilości składników wychodzi ok 28 sztuk.
Na wrzący bulion dodajemy mięso. Gotujemy ok 15 minut.
Po tym czasie dodajemy przecier, pomidory i doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą - lub słodką czerwoną papryczką w proszku.
Gotujemy jeszcze około 10 minut.
Aby sos był bardziej gęsty możemy zaprawić mąką z wodą i śmietaną.
kiedyś bardzo lubiłam, teraz zdecydowanie nie.. :)
OdpowiedzUsuń