Crumble z jabłkami czyli szybki i łatwy deser

To bardzo fajny pomysł na szybki deser, gdy mamy ochotę na coś słodkiego albo gdy mamy niezapowiedzianych gości.




Składniki:
3 średniej wielkości jabłka
80g cukru
80 g masła
160 g mąki

opcjonalnie: cynamon

Przygotowanie:
Cukier, zimne maslo oraz mąkę łączymy ze sobą na kruszonkę.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w około 0,5 cm plastry.
Wykładamy do kokilek, posypujemy kruszonką i ewentualnie niewielką ilością cynamonu.
Pieczemy przez ok 20-23 minut w temp. 170 stopni, aż kruszonką będzie złota.



Komentarze

  1. Musze sobie kupić takie kokielki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo wiele fajnych rzeczy można w nich robić ☺

      Usuń
  2. Uwielbiam takie szybkie desery :) Twoja propozycja prezentuje się niezwykle kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie szybkie desery :) Twoja propozycja prezentuje się niezwykle kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na deser i to w jesiennym klimacie ;) W sam raz na osłodę długich wieczorów, oby więcej takich przepisów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, super deser nie dość że prosty to jeszcze pyszny, na pewno go zrobię

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec