Przejdź do głównej zawartości

Przystawka z łososiem wędzonym

Szybka, łatwa przystawka na każdą okazję - święta, Sylwester, imprezy rodzinne i ze znajomymi.




Składniki:
100 g plastrów łososia wędzonego,
półbagietka,
200 g serka śmietankowego kanapkowego,
2 łyżki śmietany 18%,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz,
koperek do dekoracji

Przygotowanie:
Szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do serka wraz ze śmietaną. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem.
Bagietkę kroimy w ok 1,5 - 2 cm kromki. Wykładamy serek, na który kładziemy kawałki łososia wraz z koperkiem.


Komentarze

Popularne

Jaglanka ze śliwką i orzechami włoskimi

Uwielbiam takie śniadania na ciepło z sezonowymi owocami.
Śliwki, miód, zapach cynamonu = pyszny początek dnia!


Składniki:
4 łyżki płatków jaglanych,
1/3 szklanki mleka,
łyżeczka miodu,
2-3 duże śliwki węgierki,
szczypta cynamonu,
garść orzechów włoskich

Przygotowanie:
Do mleka dodajemy płatki, podgrzewamy.
Śliwkę kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w grube plastry. Dodajemy miód oraz cynamon - prażymy w rondelku pod przykryciem przez 5 minut, mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna.
Orzechy siekamy.
Na miskę wykładamy jaglankę, śliwki, posypujemy orzechami.

Dodając więcej miodu uzyskacie pyszny gęsty sos z cynamonem.

Sałatka z kurczakiem gyros

Moja wersja sałatki gyros. Świetnie sprawdzi się na imprezach, spotkaniach rodzinnych lub jako drugie śniadanie do pracy.


Składniki:
150 g mixu sałat,
2 duże pomidory,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
2 duże ogórki małosolne lub konserwowe,
1 duża pierś z kurczaka,
2 łyżeczki przyprawy gyros,
łyżeczka oleju,
2 łyżeczki majonezu,
5 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach, smażymy na oleju, mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek.

Kopytka dyniowe (kluski dyniowe)

Wystarczy dodać jeden mały składnik, aby zwyczajne kopytka nabrały pięknego jesiennego koloru! Możemy podać je razem z gulaszem grzybowym lub po prostu posypane delikatnie tymiankiem.



Składniki:
ok 1,5 kg ziemniaków,
3/4 puree z dyni,
ok 2 1/2 szklanki mąki (plus do podsypania),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 żółtko,
1/2 łyżeczka kurkumy.

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy puree z dyni, jajko, żółtko, kurkumę i stopniowo mąkę zagniatając na delikatne, elastyczne ciasto.
Dzielimy na części. Rolujemy i odcinamy około 2-3 cm kawałki. Gotujemy partiami w gorącej osolonej wodzie do wypłynięcia. Po wrzuceniu dobrze jest lekko zamieszać wodą, żeby nie przywarły do dna.
Odcedzamy za pomocą łyżki cedzakowej.

Smacznego!



Grzyby marynowane w occie

Podgrzybki marynowane w occie to kolejny sposób na wykorzystanie zebranych grzybów. 

Składniki:
ok 1 kg małych podgrzybów
kilka sztuk maślaków
2 szklanki octu 10%
6 szklanek wody,
1 1/3 szklanki cukru,
3 łyżki soli,
ziarna pieprzu czarnego,
ziele angielski,
liście laurowe,
ok 2 łyżeczek gorczycy

Przygotowanie:
Grzyby oczyszaczamy i myjemy. Najlepiej wybierać mniejsze - jeśli są większe przeciąć na 2 - 3 części.
Grzyby gotujemy ok 15 minut, po tym czasie powinny pojawić się tzw. burzyny. Należy wtedy wylać wodę - przecedzić grzyby i ponownie zalać zimną wodą - tak, aby je przykryła. Solimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut.

Zalewa:
Wodę zagotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut.

Na dno słoików dajemy po 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy.
Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 słoiki po ok 500 -520g).
Zalewamy gorącą zalewą. Dokładnie zakręcamy obracamy do góry dne…

Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Pigwa do herbaty

Zamiast cytryny do jesiennej herbatki. 

Składniki:
500 g pigwy
ok 350-400 g cukru

Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy. Dzielimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Możemy przekroić na jeszcze mniejsze kawałki (ja tak zrobiłam).
Owoce zasypujemy cukrem. Co jakiś czas przemieszać.
Pozostawić na noc.
Przechowywać w lodówce.