Od jakiegoś czasu chodził za mną na śniadanie omlet. Znalazłam rano kilka chwil więcej i przygotowałam taki z cukinią i sałatką z małymi słodkimi pomidorami oraz roszponką.
Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący - mniam ;)
Składniki:
(porcje dla dwóch osób)
3 duże jajka,
3 płaskie łyżki mąki,
szczypta soli,
1/4 małej cukinii,
kawałek masła
kilka małych pomidorków,
garść roszponki,
pieprz
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na grubsze plasterki.
Białka oddzielamy od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Następie stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszając np. za pomocą trzepaczki. Na końcu przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy.
Patelnię smarujemy kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną.
Układamy delikatnie cukinię.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony.
Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty pod przykryciem.
Przekładamy na talerz, dodajemy roszponkę i pomidory, posypujemy pieprzem.
Omlet wyszedł bardzo puszysty i sycący - mniam ;)
Składniki:
(porcje dla dwóch osób)
3 duże jajka,
3 płaskie łyżki mąki,
szczypta soli,
1/4 małej cukinii,
kawałek masła
kilka małych pomidorków,
garść roszponki,
pieprz
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na grubsze plasterki.
Białka oddzielamy od żółtek i wraz ze szczyptą soli ubijamy na pianę. Następie stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszając np. za pomocą trzepaczki. Na końcu przesianą przez sitko mąkę. Mieszamy.
Patelnię smarujemy kawałkiem masła, na rozgrzaną wylewamy masę jajeczną.
Układamy delikatnie cukinię.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut - po tym czasie spód powinien być dobrze ścięty i lekko zarumieniony.
Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty pod przykryciem.
Przekładamy na talerz, dodajemy roszponkę i pomidory, posypujemy pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz