Kotlet z grzybami i serem

Zwykły kotlet schabowy dzięki dodatkowi grzybów z cebulą i sera staje się bardzo sycącym daniem obiadowym. Świetnie smakuje podany z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami.

Składniki:
schab bez kości - około 400 - 450g (4 sztuki),
jajko,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej,
250 g obgotowanych grzybów (podgrzybki, maślaki lub inne ulubione),
łyżka masła,
średniej wielkości cebula,
ser żółty

Przygotowanie:
Ser ściemy na grubych oczkach na tartce.
Cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła do zeszklenia się cebuli.
Schab rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron.
Panierujemy najpierw w roztzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z jednej strony, przewramy, dodajemy grzyby z cebulą i posypujemy serem. Zmniejszamy gaz, przkrywamy, smażymy do roztopienia się sera.



Komentarze