Klopsy z warzywami

 Małe kulki z mięsa mielonego z warzywami - cukinią, brokułem i pieczarkami. To pyszny pomysł na danie jednogarnkowe.


Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego,

1 jajko,

2 ząbki czosnku,

mała cebula,

sól, pieprz,

250 g cukinii,

250 g pieczarek,

150 g brokuła,

150 g pomidorków koktajlowych,

200 ml bulionu,

łyżka oleju,

2 łyżki jogurtu lub śmietany


Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie. Formujemy małe kulki, które podsmażamy po oleju przez 5 minut. Przekładamy na talerz.

Na tę samą patelnię wkładamy brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki, pieczarki pokrojone w grubsze plastry oraz cukinie w grubsze pół plastry. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minuta, aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy usmażone wcześniej mięso oraz przekrojone na pół pomidorki, zabielamy delikatnie jogurtem/śmietaną. Przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Komentarze

Prześlij komentarz