Małe kulki z mięsa mielonego z warzywami - cukinią, brokułem i pieczarkami. To pyszny pomysł na danie jednogarnkowe.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego,
1 jajko,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
sól, pieprz,
250 g cukinii,
250 g pieczarek,
150 g brokuła,
150 g pomidorków koktajlowych,
200 ml bulionu,
łyżka oleju,
2 łyżki jogurtu lub śmietany
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszamy wszystko dokładnie. Formujemy małe kulki, które podsmażamy po oleju przez 5 minut. Przekładamy na talerz.
Na tę samą patelnię wkładamy brokuła pokrojonego na mniejsze kawałki, pieczarki pokrojone w grubsze plastry oraz cukinie w grubsze pół plastry. Chwilę podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minuta, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy usmażone wcześniej mięso oraz przekrojone na pół pomidorki, zabielamy delikatnie jogurtem/śmietaną. Przykrywamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Pyszna propozycja na obiad, a do tego jednogarnkowy. :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Nie robiłam jeszcze takich
OdpowiedzUsuń