Babaczki cytrynowe z polewą lukrową

 Szybkie babeczki cytrynowe, pięknie pachnące, wilgotne i idealnie słodkie.


Składniki:

5 łyżek mąki ,

3 jajka M, 

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka cukru pudru + pół szklanki

opakowanie cukru ze skórką cytrynową,

skórka z jednej średniej wielkości cytryny,

2-3 łyżki soku z cytryny,

pół szklanki oleju,

1/3 szklanki mleka,

szczypta soli.


Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę z łyżką cukru pudru, cukru ze skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia, otartą skórką cytrynową.

Żółtka oddzielamy od białej i mieszamy razem z olejem i mlekiem. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli.

Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na samym koniec dodajemy białka,. delikatnie mieszamy.

Przekładamy do małych silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremkach.

Z pozostałego cukru pudru i soku z cytryny robimy polewę lukrową, którą polewamy babeczki.



Komentarze

Prześlij komentarz