Szybkie babeczki cytrynowe, pięknie pachnące, wilgotne i idealnie słodkie.
Składniki:
5 łyżek mąki ,
3 jajka M,
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka cukru pudru + pół szklanki
opakowanie cukru ze skórką cytrynową,
skórka z jednej średniej wielkości cytryny,
2-3 łyżki soku z cytryny,
pół szklanki oleju,
1/3 szklanki mleka,
szczypta soli.
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę z łyżką cukru pudru, cukru ze skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia, otartą skórką cytrynową.
Żółtka oddzielamy od białej i mieszamy razem z olejem i mlekiem. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli.
Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy. Na samym koniec dodajemy białka,. delikatnie mieszamy.
Przekładamy do małych silikonowych foremek na babeczki do 3/4 wysokości.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremkach.
Z pozostałego cukru pudru i soku z cytryny robimy polewę lukrową, którą polewamy babeczki.
Dzien dobry! Mozna wiedziec ile mniej wiecej wychodzi babeczek z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńWyszło ok 14 babeczek 😊
UsuńSzału nie ma.... 🙁
OdpowiedzUsuńNam smakowały 🙃
UsuńŁatwe babeczki, ślicznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń