Kotlety brokułowe z dodatkiem grzybów oraz jajek. Jak przekąska do lunchboxa na zimno, ale także jako obiad podany na ciepło wraz z sałatką.
Składniki:
duży brokuł,
5 jajek,
200 g grzybów świeżych (waga po ugotowaniu),
2 ząbki czosnku,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz,
2 bułki tartej,
masło do smażenia
Przygotowanie:
Z brokuła odcinamy różyczki, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez około 10 minut, aż będą bardzo miękkie. Odcedzamy z wody na sitku i rozdrabniamy (np. za pomocą tartki)
Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w kostkę.
Grzyby kroimy w małą kosteczkę.
Warzywa - brokuł, szczypiorek, natkę, grzyby mieszamy wraz z ugotowanymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu oraz dwoma surowymi jajkami i bułką tartą.
Za pomocą łyżki nakładamy kotleciki na patelnię. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu na rumiany kolor z obu stron.
W moim domu niestety obraziliby się za takie kotlety. Ja z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuń