Frittata z dodatkiem świeżego szpinaku, papryki, pieczarek, szynki, sera żółtego i sałatkowego!
Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny - jest bardzo sycąca.
Smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca, ale także na zimno następnego dnia.
Potrzebna będzie Wam patelnia z odczepianą rączką.
Składniki:
na patelnię 28 cm:
6 jajek,
200 g szpinaku baby,
pół czerwonej papryki,
4 pieczarki,
200 g szynki konserwowej,
ząbek czosnku,
garść starego żółtego sera,
100 g sera sałatkowego lub fety,
2 łyżki mleka,
sól, pieprz,
łyżka masła,
szczypiorek
Przygotowanie:
Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
Na patelnię dodajemy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę konserwową także w kostkę, w plastry pieczarki - podsmażamy przez około 5 minut aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Dodajemy jajka z mlekiem, posypujemy serem żółtym, pokrojonym w kostkę serem typu feta. Zostawiamy na 2minuty, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-18 minut (patelnię bez rączki)
Posypujemy szczypiorkiem.
Nie znałam tej potrawy. Jestem chętna żeby spróbować
OdpowiedzUsuń:) polecam podać z sosem czosnkowym jeśli lubisz :)
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda smacznie. Nigdy wcześniej nie widziałam tej potrawy
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
UsuńWygląda bardzo pysznie i podobnie do omletu. :)
OdpowiedzUsuńtak podobne ;)
UsuńAż się głodna zrobiłam :D Nic tylko próbować
OdpowiedzUsuń😁😁😁
UsuńNa pewno to zrobię. Mam nadzieje że mojej rodzince będzie smakować
OdpowiedzUsuńsmaczne i proste! :)
OdpowiedzUsuń