Frittata ze szpinakiem, papryką i szynką

 Frittata z dodatkiem świeżego szpinaku, papryki, pieczarek, szynki, sera żółtego i sałatkowego!
Pyszna propozycja na weekendowe śniadanie dla całej rodziny - jest bardzo sycąca.

Smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca, ale także na zimno następnego dnia.

Potrzebna będzie Wam patelnia z odczepianą rączką.



Składniki:
na patelnię 28 cm:

6 jajek,

200 g szpinaku baby,

pół czerwonej papryki,

4 pieczarki,

200 g szynki konserwowej,

ząbek czosnku,

garść starego żółtego sera,

100 g sera sałatkowego lub fety,

2 łyżki mleka,

sól, pieprz,

łyżka masła,

szczypiorek


Przygotowanie:

Mleko mieszamy z jajkami, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.

Na patelnię dodajemy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę konserwową także w kostkę, w plastry pieczarki  - podsmażamy przez około 5 minut aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy, przykrywamy pokrywką, dusimy na małym ogniu przez kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 

Dodajemy jajka z mlekiem, posypujemy serem żółtym, pokrojonym w kostkę serem typu feta. Zostawiamy na 2minuty, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-18 minut (patelnię bez rączki)
Posypujemy szczypiorkiem.




Komentarze

Prześlij komentarz