Ryba po grecku (bez panierki)

 Ryba grillowana bez panierki - przełożona duszonymi warzywami.
Pyszna propozycja nie tylko na święta ale i na lekki obiad.
Z podanych ilości wychodzi bardzo duża porcja.


Składniki:

ok 1,2 kg ryby ( u mnie miruna ze skórą) - waga po rozmrożeniu,

8 dużych marchewek,

4 pietruszki,

średniej wielkości seler,

ok 20 -25 cm pora,

kilka ziaren ziela angielskiego,

kilka liści laurowych,

sól, pieprz,

łyżka masła,

trochę przegotowanej wody

 

Przygotowanie:

Rybę solimy i pieprzymy w obu stron. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron, aż ryba będzie gotowa.
Warzywa (prócz pora) obieramy se skóry, ścieramy na tartce na grubych oczach, pora siekamy w półplastry.
Wszystkie warzywa wrzucamy wraz z masłem na bardzo głęboką patelnię lub do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw - co jakiś czas mieszając, można dodać także w trakcie trochę wody, aby warzywa się nie przypaliły, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W naczyniu lub pojemniku wykładamy kolejno warstwami warzywa i ryby na przemian.
Odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki min. na noc.
Można podawać na ciepło i na zimno.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec