Ryba grillowana bez panierki - przełożona duszonymi warzywami.
Pyszna propozycja nie tylko na święta ale i na lekki obiad.
Z podanych ilości wychodzi bardzo duża porcja.
Składniki:
ok 1,2 kg ryby ( u mnie miruna ze skórą) - waga po rozmrożeniu,
8 dużych marchewek,
4 pietruszki,
średniej wielkości seler,
ok 20 -25 cm pora,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
sól, pieprz,
łyżka masła,
trochę przegotowanej wody
Przygotowanie:
Rybę solimy i pieprzymy w obu stron. Grillujemy na grillu elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron, aż ryba będzie gotowa.
Warzywa (prócz pora) obieramy se skóry, ścieramy na tartce na grubych oczach, pora siekamy w półplastry.
Wszystkie warzywa wrzucamy wraz z masłem na bardzo głęboką patelnię lub do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw - co jakiś czas mieszając, można dodać także w trakcie trochę wody, aby warzywa się nie przypaliły, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu lub pojemniku wykładamy kolejno warstwami warzywa i ryby na przemian.
Odstawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki min. na noc.
Można podawać na ciepło i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz