Sernik krówkowy

 Sernik gotowany na spodzie z herbatników i masy krówkowej, z budyniami toffi, warstwą bitej śmietany z mascarpone wykończony gorzką czekoladą i chrupiącymi płatkami migdałowym.

Jeden z lepszych serników!


Składniki:
na dużą blachę

1 kg sera z wiaderka,

5 jajek,

200 g masła,

200 g cukru,

2 op. budyniu toffi po 40g,

150 ml mleka,

ok 400 g herbatników,

510 g masy krówkowej kajmak,

28 sztuk biszkoptów okrągłych,

400 ml śmietany 30%,

250g mascarpone,

4 łyżki cukru pudru,

50 g gorzkiej czekolady,

100-120 g płatków migdałowych


Przygotowanie:

Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową, układamy kolejną warstwę herbatników.

Masło rozpuszczamy z cukrem w garnku o grubym dnie. Dodajemy ser, jajka, mieszamy - na małym ogniu.

Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej - cały czas mieszamy aż masa zacznie lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia.

Wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty - studzimy przed położeniem masy śmietanowej.

Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem przez 5-7 minut. Dodajemy mascarpone - miksujemy do połączenia się składników.

Układamy na biszkopty. Posypujemy rozdrobnioną gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki - najlepiej na noc.


Komentarze

  1. Nie lada gratka dla wielbicieli serników. Wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbuję sernika w takim wykonaniu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec