Sernik gotowany na spodzie z herbatników i masy krówkowej, z budyniami toffi, warstwą bitej śmietany z mascarpone wykończony gorzką czekoladą i chrupiącymi płatkami migdałowym.
Jeden z lepszych serników!
Składniki:
na dużą blachę
1 kg sera z wiaderka,
5 jajek,
200 g masła,
200 g cukru,
2 op. budyniu toffi po 40g,
150 ml mleka,
ok 400 g herbatników,
510 g masy krówkowej kajmak,
28 sztuk biszkoptów okrągłych,
400 ml śmietany 30%,
250g mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
50 g gorzkiej czekolady,
100-120 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową, układamy kolejną warstwę herbatników.
Masło rozpuszczamy z cukrem w garnku o grubym dnie. Dodajemy ser, jajka, mieszamy - na małym ogniu.
Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej - cały czas mieszamy aż masa zacznie lekko gęstnieć. Zdejmujemy z ognia.
Wylewamy na herbatniki. Układamy biszkopty - studzimy przed położeniem masy śmietanowej.
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem przez 5-7 minut. Dodajemy mascarpone - miksujemy do połączenia się składników.
Układamy na biszkopty. Posypujemy rozdrobnioną gorzką czekoladą i płatkami migdałowymi.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki - najlepiej na noc.
Nie lada gratka dla wielbicieli serników. Wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję sernika w takim wykonaniu
OdpowiedzUsuń