Filety śledziowe w sosie śmietanowym z marynowanymi pieczarkami, ogórkiem konserwowym.
Składniki:
800 g filetów a'la matjas
5 dużych ogórków konserwowych,
ok 170 g marynowanych pieczarek,
200 g śmietany 18%,
łyżka majonezu,
pęczek natki pietuszki,
pieprz
Przygotowanie:
Filety moczymy w wodzie przez 30 minut, następnie wymieniamy wodę i dalej moczymy przez 30 minut - aby pozbyć się nadmiaru soli. Przed przygotowaniem należy sprawdzić czy są odpowiednio słone. Jeśli są jeszcze za bardzo - powtórzyć.
Śledzie kroimy w paski około 0,5 cm.
Ogórki i pieczarki kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzie wraz z majonezem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i szczyptą pieprzu. Mieszamy.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz