Śledzie z ananasem i papryką

 Śledzie z lekko słodką i pikatną nutą: ananas + papryka w pomidorach.



Składniki:

800 g filetów śledziowych,

puszka ananasa w syropie,

papryka czerwona,

pomidory krojone w puszce,

 łyżeczka oleju,

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w wodzie, aby odsączyć z nadmiaru soli - co 30 minut wymieniamy wodę. Powtarzamy min. dwa razy - przed krojeniem sprawdzić czy są odpowiednio słone.

Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka - podsmażamy na łyżeczce oleju. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, pomidory w puszce, ketchup. Mieszamy, podgrzewamy przez 3-4minuty.
Studzimy, dodajemy do śledzi. Całość mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki.




Komentarze