Śledzie z lekko słodką i pikatną nutą: ananas + papryka w pomidorach.
Składniki:
800 g filetów śledziowych,
puszka ananasa w syropie,
papryka czerwona,
pomidory krojone w puszce,
łyżeczka oleju,
2 łyżki pikantnego ketchupu
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w wodzie, aby odsączyć z nadmiaru soli - co 30 minut wymieniamy wodę. Powtarzamy min. dwa razy - przed krojeniem sprawdzić czy są odpowiednio słone.
Paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka - podsmażamy na łyżeczce oleju. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, pomidory w puszce, ketchup. Mieszamy, podgrzewamy przez 3-4minuty.
Studzimy, dodajemy do śledzi. Całość mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz