Kotlety siekane z warzywami

 Kotleciki z kurczaka z dodatkiem sera żółtego oraz papryki, kukurydzy i natki pietruszki.
Bardzo smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny!


Składniki:

600 g filetów z kurczaka,

5 łyżek kukurydzy konserwowej,

duża czerwona papryka,

pęczek natki pietruszki,

150 g sera żółtego,

3 łyżki majonezu,

4 jajka,

2 czubate łyżki maki,

sól, pieprz,

olej do smażenia


Przygotowanie:

Filety z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w bardzo małą kostkę.
Natkę pietruszki siekamy, ser żółty ścieramy na małych oczkach, paprykę drobno kroimy.

Powyższe składniki mieszamy razem z kukurydzą, jajkami, majonezem, mąką. Dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Bardzo dokładnie mieszamy wszystko.


 

Na mocno rozgrzaną patelnię z olejem ( nie za dużo), nakładamy łyżką kotleciki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.

Smakują podane na ciepło, ale także jako przekąska na zimno.

Komentarze

  1. Wyglądają smakowicie! Lubię, gdy w jednym daniu można połączyć mięso i warzywa, a tutaj dodatkowo z serem i ziołami.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec