Kotleciki z kurczaka z dodatkiem sera żółtego oraz papryki, kukurydzy i natki pietruszki.
Bardzo smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny!
Składniki:
600 g filetów z kurczaka,
5 łyżek kukurydzy konserwowej,
duża czerwona papryka,
pęczek natki pietruszki,
150 g sera żółtego,
3 łyżki majonezu,
4 jajka,
2 czubate łyżki maki,
sól, pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy z błon i kroimy w bardzo małą kostkę.
Natkę pietruszki siekamy, ser żółty ścieramy na małych oczkach, paprykę drobno kroimy.
Powyższe składniki mieszamy razem z kukurydzą, jajkami, majonezem, mąką. Dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Bardzo dokładnie mieszamy wszystko.
Na mocno rozgrzaną patelnię z olejem ( nie za dużo), nakładamy łyżką kotleciki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Smakują podane na ciepło, ale także jako przekąska na zimno.
Wyglądają smakowicie! Lubię, gdy w jednym daniu można połączyć mięso i warzywa, a tutaj dodatkowo z serem i ziołami.
OdpowiedzUsuń