Ciasto bez pieczenia na spodzie z podłużnych biszkoptów, masą ze słodkim ananasem oraz bitą śmietaną z wiórkami kokosowymi.
Łatwe w przygotowaniu, sprawdzi się na rodzinnych imprezach, na świątecznym stole i do weekendowej kawki.
Składniki:
na formę 24x24cm
biszkopty podłużne 14 sztuk,
2 op. budyniu śmietankowego,
700 ml mleka,
100 g masła,
ananas w puszce,
2 łyżki cukru białego,
1/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietany 36%,
250g mascarpone,
100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód formy wykładamy biszkoptami.
Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Pozostałą część podgrzewamy - dodajemy rozrobiony budyń, gotujemy, aż zgęstnieje mieszając, aby nie przypaliło się.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na wysokich obrotach przez 2 minuty, dodajemy stopniowo budyń - miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ananasa odsączamy z syropu, kroimy na małe kawałki - dodajemy do budyniu, mieszamy za pomocą łyżki.
Zalewamy biszkopty.
Śmietanę (mocno słodzoną) ubijamy na wysokich obrotach wraz cukrem pudrem przez 2-3 minuty. Dodajemy partiami mascarpone - miksujemy do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
(możemy 2-3 łyżki wiórek uprażyć na suchej, gorącej patelni do zarumienienia, aby posypać całe ciasto)
Masę z kokosem wykładamy na masę budyniową (posypujemy opcjonalnie uprażonymi wiórkami).
Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin - najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz