Ciasto ananasek bez pieczenia

 Ciasto bez pieczenia na spodzie z podłużnych biszkoptów, masą ze słodkim ananasem oraz bitą śmietaną z wiórkami kokosowymi.
Łatwe w przygotowaniu, sprawdzi się na rodzinnych imprezach, na świątecznym stole i do weekendowej kawki.



Składniki:
na formę 24x24cm

biszkopty podłużne 14 sztuk,

2 op. budyniu śmietankowego,

700 ml mleka,

100 g masła,

ananas w puszce,

2 łyżki cukru białego,

1/4 szklanki cukru pudru

200 ml śmietany 36%,

250g mascarpone,

100 g wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Spód formy wykładamy biszkoptami.

Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Pozostałą część podgrzewamy - dodajemy rozrobiony budyń, gotujemy, aż zgęstnieje mieszając, aby nie przypaliło się.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na wysokich obrotach przez 2 minuty, dodajemy stopniowo budyń - miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Ananasa odsączamy z syropu, kroimy na małe kawałki - dodajemy do budyniu, mieszamy za pomocą łyżki.
Zalewamy biszkopty.

Śmietanę (mocno słodzoną) ubijamy na wysokich obrotach wraz cukrem pudrem przez 2-3 minuty. Dodajemy partiami mascarpone - miksujemy do połączenia się składników.

Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
(możemy 2-3 łyżki wiórek uprażyć na suchej, gorącej patelni do zarumienienia, aby posypać całe ciasto)

Masę z kokosem wykładamy na masę budyniową (posypujemy opcjonalnie uprażonymi wiórkami).

Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin - najlepiej całą noc.



Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec