Chłodnik botwinkowy na maślance

 Chłodnik z botwinką, koperkiem, ogórkiem i szczypiorkiem na maślance.
Podajemy z jajkiem.
Pyszny letni obiad na zimno.


Składniki:

2 małe pęczki botwinki lub 1 duży,

2 ogórki gruntowe,

pęczek koperku, 

pół pęczku szczypiorku,

ok 500 ml maślanki,

jajka na twardo,

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry jeśli jest taka konieczność. Kroimy w małą kostkę. Łodygi kroimy na małe kawałki, a liście siekamy - odkładamy osobno.

Do garnka wrzucamy buraczki i łodygi, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wodą, aby była trochę ponad warzywa.
Gotujemy około 15 minut, dodajemy liście i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach na tartce. Koperek i szczypiorek siekamy.

Wszystko dodajemy do botwinki, następnie zalewamy maślanką i dodajemy szczyptę pieprzu - mieszamy.

Podajemy schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.

 

Smacznego! ;)

Komentarze