Chłodnik z botwinką, koperkiem, ogórkiem i szczypiorkiem na maślance.
Podajemy z jajkiem.
Pyszny letni obiad na zimno.
Składniki:
2 małe pęczki botwinki lub 1 duży,
2 ogórki gruntowe,
pęczek koperku,
pół pęczku szczypiorku,
ok 500 ml maślanki,
jajka na twardo,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy ze skóry jeśli jest taka konieczność. Kroimy w małą kostkę. Łodygi kroimy na małe kawałki, a liście siekamy - odkładamy osobno.
Do garnka wrzucamy buraczki i łodygi, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy wodą, aby była trochę ponad warzywa.
Gotujemy około 15 minut, dodajemy liście i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ogórki obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach na tartce. Koperek i szczypiorek siekamy.
Wszystko dodajemy do botwinki, następnie zalewamy maślanką i dodajemy szczyptę pieprzu - mieszamy.
Podajemy schłodzone z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz