Pieczony ser typu włoskiego

 Pyszny, pieczony ser typu włoskiego jako przekąska lub na kanapkę.
Można użyć dowolnych, ulubionych przypraw.


Składniki:

1 ser typu włoskiego Capri,

 2 łyżeczki soli,

przyprawy: łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem

 

Przygotowanie:

 Sól rozpuszczamy w 700 ml przegotowanej, ale zimnej wody.
Dajemy ser w całości, moczymy całą noc, najlepiej min 12 godzin (w lodówce)
Po tym czasie odsączamy z zalewy, lekko odsączamy z nadmiaru wody.
Cały ser obtaczamy w przyprawach.
Pieczemy w temperaturze 60 stopni przez dwie godziny.

Studzimy.
Kroimy po całokowity ostudzeniu.


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec