12 grudnia 2015

Rozgrzewający rosół

Nie należy on do szybkich dań i trzeba mieć trochę cierpliwości przy jego przygotowaniu - ale warto. Rosół, jako zupa po prostu, ale także jako baza, wywar do innych dań.


Składniki:
4 udka,
3 duże marchewki,
2 pietruszki,
mały seler,
mały por,
cebula,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
ziele angielskie i liść laurowy.

Przygotowanie:
Udka myjemy. Gotujemy przez 40minut na bardzo małym gazie. Po tym czasie zbieramy burzyny, jakie będą pływały na powierzchni.
Warzywa obieramy, marchewki dzielimy na pół, pietruszkę, seler w całości - dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem i również dodajemy wraz z liściem i zielem.

Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 - 2 i pół godziny.
Po tym czasie doprawiamy, solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 5minut, aby wszystko nabrało smaku.

Podajemy z makaronem nitki.

Smacznego!

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...