Nie należy on do szybkich dań i trzeba mieć trochę cierpliwości przy jego przygotowaniu - ale warto. Rosół, jako zupa po prostu, ale także jako baza, wywar do innych dań.
Składniki:
4 udka,
3 duże marchewki,
2 pietruszki,
mały seler,
mały por,
cebula,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowanie:
Udka myjemy. Gotujemy przez 30minut na bardzo małym gazie. Po tym czasie zbieramy burzyny, jakie będą pływały na powierzchni.
Warzywa obieramy, marchewki dzielimy na pół, pietruszkę, seler w całości - dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem i również dodajemy wraz z liściem i zielem.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 godziny.
Po tym czasie doprawiamy, solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 5minut, aby wszystko nabrało smaku.
Podajemy z makaronem nitki.
Smacznego!
Składniki:
4 udka,
3 duże marchewki,
2 pietruszki,
mały seler,
mały por,
cebula,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
ziele angielskie i liść laurowy.
Przygotowanie:
Udka myjemy. Gotujemy przez 30minut na bardzo małym gazie. Po tym czasie zbieramy burzyny, jakie będą pływały na powierzchni.
Warzywa obieramy, marchewki dzielimy na pół, pietruszkę, seler w całości - dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem i również dodajemy wraz z liściem i zielem.
Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 2 godziny.
Po tym czasie doprawiamy, solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy pod przykryciem na jeszcze 5minut, aby wszystko nabrało smaku.
Podajemy z makaronem nitki.
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń