18 maja 2016

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Naleśniki - pulchne, 
farsz - wyrazisty,
a sałatka jest delikatnym uzupełnieniem całości...



Składniki:

na naleśniki (8-10 sztuk)
ok 250g mąki,
1 1/2 szklanki mleka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 szklanki wody gazowanej,
jajko,
łyżeczka soli,
łyżeczka słodkiej papryczki w proszku

farsz:
duża podwójna pierś z kurczaka,
łyżeczka ostrej papryczki w proszku,
łyżka KASI
sól do smaku,

dodatkowo:
mały przecier pomidorowy,
łyżeczka soli czosnkowej,
łyżka bazylii,
pieprz - szczypta,
50 g sera mozzarella,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę.
Smażymy wraz z solą oraz ostrą papryczką na łyżce masła.

Do przecieru pomidorowego dodajemy sól czosnkową, bazylię oraz pieprz. Dokładnie mieszamy.


Na na naleśnika wykładamy kurczaka i po łyżce przecieru oraz trochę natki. Składamy w kopertę.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch wykładamy pozostałą część przecieru wraz z serem mozzarella.
Podpiekamy ok 20minut w temp. 160 stopni.

Podajemy z mieszanką sałat wraz z ogórkiem małosolnym.



6 komentarzy:

  1. wlasnie myslalam by zrobic na kolację, ale ja dodaje jeszcze warzywa na patelnie :) ha, ale sie zgrałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo z warzywami - taką dobrą mieszankę mrożonki na patelnie z biedrony - też by świetnie smakowało! ;)
      smacznego zatem Ci życzę ;)

      Usuń
  2. Bardzo smaczne naleśniki obiadowe. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pychotka zjadłabym jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się poczęstowała ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...