Ekonomia gastronomia, czyli poprostu quiche

Ostatnio nakarmiłam Was makaronami i kurczakiem. Dzisiaj mała odmiana QUICHE.

W tej potrawie lubię to, że można zjeść ją praktycznie z każdym dodatkiem, bo ze wszystkim będzie smakować niezwykle.

Zawarte w tym przepisie składniki zostały dodane w wyniku czyszczenia lodówki z resztek.
Moim zdaniem to idealny sposób na niemarnowanie jedzenia.

Składniki:

ciasto:
200 gram mąki
100 g masła
1 duże jajko
szczypta soli
ew. 50 ml wody

nadzienie:
3 jajka
50 ml mleka
200 ml śmietany 18%
pół papryki zielonej
pół pomidora
średniej wielkości cebula
4 kabanosy drobiowe
pół ogórka zielonego
3 plasterki sera żółtego
majeranek, pieprz

Przygotowanie:

ciasto:

Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło (lepiej się wtedy łączą składniki). Lekko zagniatamy samymi palcami. Następnie wrzucamy jajko i szczyptę soli i zagniatamy dobrze na jednolitą masę.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min.

nadzienie:

Kabanosy kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy.
Ser, ogórka i pomidory kroimy w dużą kostkę, a paprykę w paski.
W misce rozbijamy jajka dodajemy mleko i śmietanę. Mieszamy.
Dodajemy kabanosy, cebulę, ser, pomidory, paprykę, majeranek (wg uznania) i ponownie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy.
Wykładamy nim wysmarowaną lekko tłuszczem blachę do tart lub tortową robiąc brzegi.
Nakłuwamy dno widalcem.
Wylewamy masę jajeczną.
Pieczemy około 50 min w temperaturze 200 stopni, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

Smacznego:)



Według danych z TEJ strony, odczytując wykres tam opublikowany i odnosząc się do produktów z mojego przepisu, chciałabym zauważyć iż po 1. u mnie się NIC nie zmarnuje, a po 2., że aż 37% ankietowanych Polaków wyrzuca wędliny, 19% warzywa, 7% mleko, 6% ser, 1 % jajka.
A z tych właśnie produktów można zrobić wyżej wspomniane quiche...

Najważniejsze przy ekonomii gotowania jest, moim zdaniem, przede wszystkim robienie listy zakupów zanim się na nie pójdzie, unikniemy w ten sposób "zbędnych" produktów i wydania zbyt dużej ilości gotówki.
Nie dajmy się zwariować promocjom! Często zachęceni jakąś okazją kupujmy bez namysłu, produkty, które w ogólne nie są nam potrzebne.
Przed zakupami zaplanujmy co w najbliższym czasie będziemy jedli chociażby na obiad.
Gdy jednak na koniec tygodnia, zostaną Wam jakieś "resztki", NIE WYRZUCAJCIE ich! Pomyślcie kreatywnie, co z tego można by pysznego przyrządzić.
Nie ma produktów, których nie można by było wykorzystać w procesie "czyszczenia lodówki", "ekonomicznego kucharzenia".

Następny razem zanim wyrzucisz coś do jedzenia ZASTANÓW SIĘ DWA RAZY!

Zasady oszczędnego gotowania znajdziesz TUTAJ.

NIE MARNUJMY JEDZENIA!

Komentarze

  1. cokolwiek dodamy do takiego dania - będzie dobre. najlepszy sposób na apetyczne czyszczenie lodówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu taka jest idea akcji-konkursu "ekonomiczne gotowanie":D
      i powinniśmy to przesłanie stosować również na co dzień:)

      Usuń
  2. ale pyszna! nadzienie wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  3. I o to chodzi, pyszne i ekonomiczne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki quiche to naprawdę świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Prezentuje się bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, nigdy takiego quiche nie robiłam, a wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Również uwielbiam takie dania, a połączenie składników tego nadzienia zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec