Moja dzisiejsza propozycja do popołudniowej kawy to chrupiące ciasteczka z cynamonem:)
100 g cukru
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
4 jajka
20 ml oleju
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek
Składniki:
(na ok 16 sztuk)
250 g mąki100 g cukru
2 łyżki otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
4 jajka
20 ml oleju
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek
Przygotowanie:
Do
przesianej mąki dodajemy cukier, otręby pszenne, cynamon, proszek do
pieczenia. Mieszamy.
Następnie wbijamy jajka, lekko zagniatamy i
dodajemy olej. Zagniatamy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie
się połączą.
Na dużej blasze
wysypujemy z otrąb owsianych po 6 kół o średnicy ok 2-3 cm. Robimy odstępy
jednakowej wielkości, pamiętając, że ciastka urosną. Łyżką nabieramy
ciasto i kładziemy na tych otrębach. Połowę z nich posypujemy
rodzynkami.
Pieczemy 15 min w temp. 175 stopni.
Ponowne wykładanie ciastek na blachę powtarzamy tak samo aż skończy nam się ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz