Deser bueno
Deserki w małych pojemniczkach, z serkiem mascarpone, nasączonymi biszkoptami oraz kawałkami batonów typy kinder bueno. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Z podanych ilości wychodzi 12 deserków, pojemność pojemników 120 ml. Składniki: 500 g sera mascarpone, 250 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki cukru, 2 kieliszki likieru typu sheridan (kawowy) - mozna pominąć, 12 biszkoptów okrągłych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, woda batony typu Kinder Bueno (12 małych części) Przygotowanie: Do sera mascarpone dodajemy jogurt, cukier, likier. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Kawę zalewamy ciepłą wodą - ok 100 ml. Każdy biszkopt dzielimy na pół. Na dno pojemniczka układamy kolejno: nasączone pół biszkoptu, łyżkę kremu, kolejną część biszkoptu, łyżkę kremu, na wierzchu układamy po kawałku batonika. Całość chłodzimy min. 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Przypraw nigdy za mało - zgadzam się z tym.
OdpowiedzUsuńDopisałabym tylko jeszcze, że miejsca dla przyprawy zawsze za mało:)
Tak to też racja. Dwie półki i koszyk, i jest, i tak za mało jeszcze miejsca:) pozdrawiam:)
UsuńDokładnie!. Półeczki i pojemniczki na przyprawy są fajne. Tylko, ile tego trzeba by mieć żeby pomieścić wszystkie przyprawy.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs, który trwa tylko do jutra.
W kuchni przyprawy to podstawa, bez nich ani rusz ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Muszę też sobie zorganizować takie półeczki, bo jest mi nieco niewygodnie z tymi papierowymi opakowaniami.
OdpowiedzUsuń