Pikantny - od ostrej papryczki, a słodki od truskawek...
Składniki: (na 4 osoby)
- około 450 -500 g łososia świeżego norweskiego
- sok z jednej cytryny
- łyżeczka oleju
- sól, pieprz do smaku
- łyżka ostrej papryczki w proszku
- garść łuskanego słonecznik
- kilka truskawek
- rukola - około 100g
- i koperek do ozdoby
Przygotowanie:
3/4 soku z cytryny mieszamy z olejem i przyprawami. Łososia podzielonego na 4 kawałki smarujemy marynatą i ostawiamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie podprażamy słonecznik na patelni i kroimy truskawki.
Zamarynowanego łososia grillujemy około 10-12 minut w folii aluminiowej.
Rukolę rozkładamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy słonecznikiem, układamy truskawki i naszego soczystego, mięciutkiego, pikantnego łososia i dekorujemy koperkiem!
Smacznego:)
Pyszny, uwielbiam słodko-pikantne specjały :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZachęcam do udziału w konkursie http://www.meskiwypas.pl/meskie-grillowanie-konkurs/
OdpowiedzUsuń