Ryba po grecku w cieście naleśnikowym

Składniki:
szklanka mleka
pół szklanki mąki
szczypta soli
jajko
kilka filetów mintaja

3duże marchewki,
puszka pomidorów w puszcze krojonych,
2duże pietruszki,
cebula czerwona
duży kawałek pora
sól

Przygotowanie:
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodać odpowiednio mleka albo mąki.
Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, które maczamy w cieście i smażymy na patelni na oleju.

Warzywa obieramy. Pietruszkę i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Por i cebulę kroimy na małe kawałki.Wszystko podsmażamy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory w puszce.
podsmażamy jeszcze kilka minut i doprawiamy solą.

Na talerz wykładamy rybę a na nią farsz.

Najlepiej smakuje, gdy już jest zimne, po kilku godzinach jak składniki przegryzą się.


Komentarze

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego dania z ryby to ja jeszcze chyba nigdy nie jadłam. Oczywiście sama uwielbiam ryby i często je robię. Nawet niedawno miałam okazję przyrządzić zapiekanego łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ i muszę przyznać, że wyszedł pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz