Quiche z mięsem i warzywami

Długo przymierzałam się do jej zrobienia, ale nadarzyła się okazja, bo zakupiłam ostatnio nową formę do tart i miałam sposobność, aby ją przetestować.

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
łyżka soli (płaska)
180 g zimnego masła
jajko

masa:
3 jajka
pół szklanki mleka
sól, pieprz (szczypta)

250 g mięsa mielonego
ok 200 g pieczarek
 mały por
mała cebula
papryka czerwona

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przesmażamy lekko mięso - nie do końca, bo dojdzie w piekarniku.
Pieczarki kroimy w plastry - podsmażamy,
Cebulę w kostkę, pora w krążki, paprykę na paski - podsmażamy.
Wszystko ma być jedynie lekko podsmażone.

Wszystko razem mieszamy w jednej misce.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na formę do tarty, tak, żeby boki były w pełni pokryte. Nakłuwamy widelcem. Wykładamy na nie folię spożywczą i dużą garść np. fasoli.
Podpiekamy przez 15 minut w temp. 200 stropni.

W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Jajka, mleko, sól i pieprz i trzepaczką tworzymy jednolitą masę.

Gdy ciasto się podpiecze, zdejmujemy z niego fasolę, wykładamy farsz, zalewamy masą jajeczną.
Pieczemy ok 45-50 minut w temp. 180 stopni.

 Smacznego! 


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec