Chociaż szczerze powiedziawszy buraczki nie należą do moich ulubionych warzyw, to nawet ja byłam pod wrażeniem smaku tej zupy! Gęsta, treściwa i smaczna. Gorąco polecam!
Składniki:
1 kg buraków,
0,5 kg ziemniaków,
dwie duże marchewki,
łyżeczka octu lub soku z cytryny,
ok 1 l bulionu,
sól, pieprz,
jogurt grecki,
natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, Gotujemy w bulionie do miękkości - około 50 minut. Dodajemy łyżeczkę octu lub cytryny i gotujemy jeszcze 3 minuty. Blendujemy na gładką masę - gdyby była zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę lub bulion. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z jogurtem greckim i natką pietruszki.
Składniki:
1 kg buraków,
0,5 kg ziemniaków,
dwie duże marchewki,
łyżeczka octu lub soku z cytryny,
ok 1 l bulionu,
sól, pieprz,
jogurt grecki,
natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, Gotujemy w bulionie do miękkości - około 50 minut. Dodajemy łyżeczkę octu lub cytryny i gotujemy jeszcze 3 minuty. Blendujemy na gładką masę - gdyby była zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę lub bulion. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.
Podajemy z jogurtem greckim i natką pietruszki.
Smacznego!
uwielbiam buraczki zatem to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPorywam pomysł - prosto i efektownie:).
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś, ale z samych buraków. Ciekawa jestem smaku Twojej zupki.
OdpowiedzUsuń