Ostatnio jakoś miałam passę na babki i w związku z tym poniżej prezentuję kolejną - tym razem z truskawkami.
Składniki:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
125 g margaryny
jajko
1/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g truskawek (u mnie były jeszcze mrożone)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko i stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mleko. Musimy uzyskać jednolitą masę, gęstej naleśnikowej konsystencji. Dodajemy truskawki - jeżeli są duże kroimy na mniejsze kawałki
Pieczemy w silikonowej formie około 30-35minut w temp. 190stopni, do tzw. "suchego patyczka".
Składniki:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
125 g margaryny
jajko
1/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g truskawek (u mnie były jeszcze mrożone)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko i stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mleko. Musimy uzyskać jednolitą masę, gęstej naleśnikowej konsystencji. Dodajemy truskawki - jeżeli są duże kroimy na mniejsze kawałki
Pieczemy w silikonowej formie około 30-35minut w temp. 190stopni, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!
Aż żałuję że już nie mam mrożonych truskawek (a tych zagranicznych nie kupuję). Poczekam na świeże :)
OdpowiedzUsuńAle smakowite zdjęcie, zaraz zjem swojego laptopa, mimo że już ma nadgryzione jabłko ;)
OdpowiedzUsuńMusiała być wyjątkowo pyszna :)
OdpowiedzUsuńProsta szybka i smaczna :-) wyszla mi za pierwszym razem :-)
OdpowiedzUsuń:) cieszę się, że smakowała:)
Usuńpolecam też babkę z jabłkami i cynamonem: http://lena-gotuje.blogspot.com/2015/03/babka-cynamonowa-z-jabkami.html
:)
Babka wyszła pyszna ale... robiłam ze świeżych truskawek i cała się rozwaliła...
OdpowiedzUsuń