Babka z truskawkami

Ostatnio jakoś miałam passę na babki i w związku z tym poniżej prezentuję kolejną - tym razem z truskawkami.

Składniki:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
125 g margaryny
jajko
1/4 szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g truskawek (u mnie były jeszcze mrożone)


Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko i stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mleko. Musimy uzyskać jednolitą masę, gęstej naleśnikowej konsystencji. Dodajemy truskawki - jeżeli są duże kroimy na mniejsze kawałki
Pieczemy w silikonowej formie około 30-35minut w temp. 190stopni, do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego! 

Komentarze

  1. Aż żałuję że już nie mam mrożonych truskawek (a tych zagranicznych nie kupuję). Poczekam na świeże :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite zdjęcie, zaraz zjem swojego laptopa, mimo że już ma nadgryzione jabłko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiała być wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosta szybka i smaczna :-) wyszla mi za pierwszym razem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) cieszę się, że smakowała:)
      polecam też babkę z jabłkami i cynamonem: http://lena-gotuje.blogspot.com/2015/03/babka-cynamonowa-z-jabkami.html
      :)

      Usuń
  5. Babka wyszła pyszna ale... robiłam ze świeżych truskawek i cała się rozwaliła...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec