Sos z pieczarkami


 Składniki:

500 g pieczarek,
cebula,
wywar warzywny,
3 łyżki mąki,
pół szklanki wody,
łyżka masła,
2 łyżki śmietany,
sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
szczypiorek

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki po oczyszeniu w plasterki. Podsmażamy na maśle.
Następie gotujemy ok 5-7 minut w bulionie, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu, mieszamy.
Gotujemy ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Śmietanę mieszamy z 2-3 łyżkami sosu. Dodajemy do reszty, mieszamy.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy np. z kaszą.


Komentarze