King...na wzór Maxi King...
Składniki:
500 g herbatników,
500 g mleka w proszku - nie granulowanego!
400 g masła,
pół szklanki cukru,
3/4 szklanki mleka,
510 g masy krówki,
dodatkowo na polewę :
100 g orzeszków ziemnych,
50 g orzechów laskowych,
200 g gorzkiej czekolady,
1/3 szklanki mleka.
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy wraz z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Wstawiamy do lodówki na 5 minut.
W tym czasie rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną warstwę herbatników, a na nią pozostałą masę mleczną.
Bezpośrednio na tę ostatnią wykładamy masę krówkową (możemy wcześniej podgrzać, aby się lepiej rozkładała). Na sam koniec wykładamy czekoladę z orzechami.
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Masę mleczną można równie dobrze zastąpić budyniową z ciasta 3bit.
Składniki:
500 g herbatników,
500 g mleka w proszku - nie granulowanego!
400 g masła,
pół szklanki cukru,
3/4 szklanki mleka,
510 g masy krówki,
dodatkowo na polewę :
100 g orzeszków ziemnych,
50 g orzechów laskowych,
200 g gorzkiej czekolady,
1/3 szklanki mleka.
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy wraz z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Wstawiamy do lodówki na 5 minut.
W tym czasie rozdrabniamy orzechy i wrzucamy na gorącą, suchą patelnię na kilka chwil.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem i dodajemy orzechy. Mieszamy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na nich układamy 2/3 masy mlecznej i kolejną warstwę herbatników, a na nią pozostałą masę mleczną.
Bezpośrednio na tę ostatnią wykładamy masę krówkową (możemy wcześniej podgrzać, aby się lepiej rozkładała). Na sam koniec wykładamy czekoladę z orzechami.
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
Masę mleczną można równie dobrze zastąpić budyniową z ciasta 3bit.
Apetyczne ;) Chcialoby się schrupać :P
OdpowiedzUsuńdużo razy go widziałam, ale wydaje się być mega słodki wiec rezygnowalam juz wiele razy, niemniej jednak wyglada smakowicie
OdpowiedzUsuńtak ciasto jest bardzo słodkie, dużego kawałka na raz raczej się nie zje...:)\
Usuńale z kawą (bez cukru!) komponuje się bardzo fajnie:)
niby tak, choć można by mniej scukrzyć :) w 3 bicie zamiast herbatników daję krakersy
Usuńmożna, ale też jakiejś niewielkiej równowagi dają orzechy i gorzka czekolada.
UsuńSmakowite! Choć przyznam, że chyba nigdy nie jadłam maxi kinga;)
OdpowiedzUsuń