Najlepiej smakują z gęstymi, zawiesistymi sosami, czy też gulaszem.
Składniki:
około 1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Odrywamy kawałki, formułujemy kulki, które spłaszczamy i robimy dziurkę, wgłębienie na środku.
Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia.
Składniki:
około 1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby dodać więcej mąki.
Odrywamy kawałki, formułujemy kulki, które spłaszczamy i robimy dziurkę, wgłębienie na środku.
Gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia.
Przecież to po prostu kluski śląskie. I to w dodatku wyjątkowo niekształtne.
OdpowiedzUsuńtak - zwane są też śląskimi. a co do kształtu - wychodzę z założenia, że nie zawsze wszystko w kuchni musi być robione "pod linijkę" - ważne, żeby dobrze się bawić przy gotowaniu i, żeby smakowało :):)
Usuń