Pomysł na ten chlebek podsunęła mi koleżanka, a inspiracją był ten przepis.
Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować!
Składniki:
400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej),
dwie łyżeczki soli,
szczypta cukru,
garść nasion słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sitku.
Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm.
Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny.
Po tym czasie odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy sól, cukier, słonecznik.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę.
Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Pieczemy godzinę w temp. 200 stopni.
Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować!
Składniki:
400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej),
dwie łyżeczki soli,
szczypta cukru,
garść nasion słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sitku.
Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm.
Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny.
Po tym czasie odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy sól, cukier, słonecznik.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę.
Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Pieczemy godzinę w temp. 200 stopni.
smakowity <3
OdpowiedzUsuńdzięki:)polecam, ja z pewnością zrobię go jeszcze nie raz:)
Usuńlubię grykę więc napewno mi posmakuje:-)
OdpowiedzUsuń