Bezglutenowy chleb bez mąki i drożdży ze słonecznikiem

Pomysł na ten chlebek podsunęła mi koleżanka, a inspiracją był ten przepis.
Smak chleba jest dość specyficzny, więc nie każdemu może przypaść do gustu, ale polecam spróbować!


Składniki:
400 g kaszy gryczanej białej (niepalonej),
dwie łyżeczki soli,
szczypta cukru,
garść nasion słonecznika

Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sitku.
Zalewamy wodą, tak aby przykrywała kaszę na ok 1 cm.
Odstawiamy pod przykryciem na 24 godziny.

Po tym czasie odsączamy wodę i blendujemy kaszę. Dodajemy sól, cukier, słonecznik.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowanej formy keksowej tłuszczem masę.
Odkładamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Pieczemy godzinę w temp. 200 stopni.






Komentarze

Prześlij komentarz