Schłodzony latem smakuje doskonale.
Zawekowany na zimę - przypomina lato ;)
Składniki:
1 kg wiśni,
0,5kg czarnej porzeczki,
1 szklanka cukru,
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy. Z porzeczek odrywamy gałązki.
Do garnka z wodą - około 2,5-3 litra, dodajemy owoce wraz z cukrem. Gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 20 minut.
Zawekowany na zimę - przypomina lato ;)
Składniki:
1 kg wiśni,
0,5kg czarnej porzeczki,
1 szklanka cukru,
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy. Z porzeczek odrywamy gałązki.
Do garnka z wodą - około 2,5-3 litra, dodajemy owoce wraz z cukrem. Gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 20 minut.
Chyba wybiorę się do ogrodu nazbierać owoców. Przepyszna sprawa.
OdpowiedzUsuńjak u mamy;)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie robiłam kompotu, na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja babcia taki robiła:) Za nic nie chciałąm go pić, a teraz naprawdę dużo bym dała choćby za jedną szklankę :) Niestety nie mam dostępu do porzeczek :(
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Chętnie napiłabym się tego kompociku.
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze mam tak mało wiśni... Za to porzeczek sporo.
OdpowiedzUsuńTeż robię taki kompot jest super.
OdpowiedzUsuń