Łatwe i smaczne ciasto ze śliwkami do popołudniowej kawy.
Składniki: (na formę: 28cm x 24cm)
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka maślanki,
pół szklanki oleju,
4 jajka,
ok 600 g śliwek węgierek,
opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wszystkie mokre (olej, jajka, maślanka).
Do składników mokrych dodajemy stopniowo suche i mieszamy.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypaną bułką tartą, wylewamy masę. Na wierzchu układamy śliwki
Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki: (na formę: 28cm x 24cm)
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka maślanki,
pół szklanki oleju,
4 jajka,
ok 600 g śliwek węgierek,
opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wszystkie mokre (olej, jajka, maślanka).
Do składników mokrych dodajemy stopniowo suche i mieszamy.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypaną bułką tartą, wylewamy masę. Na wierzchu układamy śliwki
Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Pyszne ciachunio - uwielbia wszystkie ciacha ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńKocham ciasta na maślance. Są puszyste i mają wyjątkowy smak. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować:D
OdpowiedzUsuńsmakowite ;) czuję się zaproszona na tą kawę i ciastko :)
OdpowiedzUsuńzałapałaś się na ostatni kawałek!:)
UsuńBardzo lubię ciasta ze śliwkami i Twój przpis na nie, też wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńWyborne ciasto :)
OdpowiedzUsuńKocham owoce sezonowe w ciastach, Twoje na 100% by mi smakowało
OdpowiedzUsuńStrasznie mi siadło to ciasto jest od dołu jakby nasiąkniete maślanką. Ale widze ze na zdjeciu też tak wyglada. Co moze być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńMyślę. że to pewnie owoce puściły dużo soku, Aby tego uniknąć spróbowałabym przed włożeniem owoców do ciasta obtoczyć je delikatnie w mące. Powinno pomóc.
Usuń