Pasta z kaszy gryczanej

Gdy tylko zobaczyłam ten przepis - od razu chciałam zrobić, ale mówić kolokwialnie - trochę mi się zeszło. W końcu jest! Pyszna pasta z kaszy gryczanej, jabłka i cebuli! Polecam ją każdemu jako urozmaicenie codziennych kanapek - najlepiej smakują z ogórkiem małosolnym,kiszonym lub - jak u mnie z małosolnym w zalewie miodowej (kupionym na okolicznym ryneczku).

Składniki:
saszetka ugotowanej kaszy gryczanej,
średniej wielkości cebula,
małe kwaśne jabłko,
sól, pieprz do smaku,
łyżka majeranku,
łyżka posiekanego szczypiorku,
łyżeczka suszonej cebulki,
duży ząbek czosnku,
łyżeczka miodu,
łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka, jabłko w kostkę. Podsmażamy na oleju, dodajemy miód. Czekamy aż nam się ładnie zarumienią i skarmelizują. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
W blenderze miksujemy kaszę wraz z przyprawiamy i jabłkami z cebulą (pilnując, żeby nie zrobiła nam się papka!).
Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.




Komentarze

Prześlij komentarz