Składniki:
250g mąki,
2 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
jajko,
łyżeczka soli,
3 duże jabłka,
garść orzechów włoskich,
łyżeczka cynamonu,
2 - 3 łyżki rodzynek
Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon, rodzynki oraz rozdrobnione orzechy.
Wszystko razem podgrzewamy w rondlu do miękkości jabłek - można dodać niewielką ilość wody, aby się nie przypaliły.
Nadzienie z jabłek wykładamy na naleśniki. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą.
Pychotka! Robię podobne, tyle że dodatkowo zapiekam.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Tradycyjny syrop klonowy również sprawdziłby się w zamian za czekoladę :)
OdpowiedzUsuńmoja mama dziś robiła, bo jak to ona twierdzi samą zupą się człowiek nie naje, więc naleśniki też muszą być (u nas bez orzechów)
OdpowiedzUsuń