Ciepła, świeże drożdżówka z kakao w zimny jesienny wieczór. Czy może być coś lepszego?
Składniki:
ciasto:
300 g mąki + 2 łyżki
80 g cukru + łyżka
30 g drożdży świeżych
150 ml mleka +łyżka mleka
3 żółtka
2 całe jajka
50 g masła
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g maki
lukier:
1/4 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy.
1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max2 łyżki mąki więcej, ale masa nie może być zbita i twarda!
Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki. Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło łączymy z mąką i cukrem opuszkami palców.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.
Gdy bułki będą chłodne - lukrujemy.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki + 2 łyżki
80 g cukru + łyżka
30 g drożdży świeżych
150 ml mleka +łyżka mleka
3 żółtka
2 całe jajka
50 g masła
kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
100 g maki
lukier:
1/4 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy.
1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max2 łyżki mąki więcej, ale masa nie może być zbita i twarda!
Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki. Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło łączymy z mąką i cukrem opuszkami palców.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.
Gdy bułki będą chłodne - lukrujemy.
Drożdżówki z kruszonką zawsze były moje ulubione ;) Twoje wyglądają przesmacznie ;)
OdpowiedzUsuń