Krokiety z pieczarkami

Najlepiej smakują z barszczem czerwonym...




Składniki:

na naleśniki:

2 szklaki mąki,
2 szklanki mleka,
jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i cukru

dodatkowo:
jajko i bułka tarta do obtaczania

farsz:
500 g pieczarek,
cebula,
sól, pieprz


Przygotowanie:

Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę.
Smażymy na rumiany kolor.

Farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy i doprawiamy solą z pieprzem do smaku.

Na naleśnika nakładamy farsz. Skladamy po zewnętrznych stronach, a następnie w rulon.
Obtaczamy w jajku i bułce.
Smażymy chwilę na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Komentarze

  1. Kocham takie krokieciki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kusisz tymi krokietami, wyglądają bardzo, bardzo smacznie ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak :) Do barszczyku idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec