Grochówka - zupa grochowa

Bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Na zimowy obiad - zdecydowanie wskazana!



Składniki:
300 g grochu
5 dużych ziemniaków
2 litry rosołu + warzywa z rosołu
1 kiełbasa (np. podwawelska)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe,
sól, pieprz do smaku
łyżeczka majeranku

Przygotowanie:
Groch namaczamy na noc.
Warzywa z rosołu (2-3 marchewki, pietruszkę i seler blendujemy).
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Groch gotujemy na rosole wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi - około 30 minut.
Gdy groch będzie miękki (ale jeszcze nie do końca rozpadający się), dodajemy ziemniaki i zblendowane warzywa oraz majeranek.
Kiełbasę kroimy w kostkę - możemy lekko podsmażyć i dodajemy do zupy.
Gotujemy do miękkości ziemniaków (w tym czasie groch będzie już dobrze ugotowany - bardzo miękki, rozpadający się.).
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Komentarze

Prześlij komentarz