Mini ptysie z krem budyniowym

Pyszne małe słodkości. Najlepsze są takie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu.



Składniki:
(na około 35-45 sztuk)

ciasto:
125 g masła
1   1/4 szklanki wody
1   1/4 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
łyżka cukru

krem
ok 600ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
5 łyżek cukru

dodatkowo:
cukier puder do posypania


Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę  - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch.
Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę.

Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie.
Posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec