Pyszne małe słodkości. Najlepsze są takie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu.
Składniki:
(na około 35-45 sztuk)
ciasto:
125 g masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
łyżka cukru
krem
ok 600ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
5 łyżek cukru
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch.
Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę.
Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie.
Posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
(na około 35-45 sztuk)
ciasto:
125 g masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki
4 jajka
szczypta soli
łyżka cukru
krem
ok 600ml mleka
2 budynie waniliowe
200 g masła
5 łyżek cukru
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i mieszając gotujemy przez około 2 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie stopniowo dodajemy jajka i mieszamy.
Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch.
Masło ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo budyń, tworząc puszystą masę.
Za pomocą szprycy wciskamy krem w zimne ptysie.
Posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam te małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńJa też - szkoda tylko, że tak szybko znikają ... ;)
UsuńUwielbiam ptysie. :-) Ślicznie Ci wyszły i na pewno smakują obłędnie. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńTakie domowe ptysie musza być mega pyszne
OdpowiedzUsuńSa pyszniutkie 😊polecam 😙
UsuńAle bym je teraz zjadła eh :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam c; /~Kinga
Unpredictabble