Przejdź do głównej zawartości

Roladki z podudzia kurczaka z cebulą

Pyszne, soczyste mięso z kruchą cebulą.

Składniki:
4 filety bez skóry i kości z podudzia,
pół średniej wielkości cebuli,
łyżeczka słodkiej papryki w proszki,
50 g masła,
sól, pieprz,
jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso lekko rozklepujemy. Solimy, pieprzymy i posypujemy delikatnie papryczką z każdej strony.
Cebulę kroimy w piórka. Wykładamy na mięso, wraz z małym kawałkiem masła i zawijamy jak na krokiety.

Jeśli mięso się rozchodzi, możemy pomóc sobie wykałaczką - a po usmażeniu ją wyjąć.

Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce.
Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor z każdej strony.


Komentarze

Popularne

Tortilla z jajecznicą i warzywami

Oryginalny pomysł na bardzo sycące danie: jajecznica z dodatkami zawinięta w tortillę.


Składniki:
(na 4 porcje)
4 placki tortilli,
5 jajek,
500 g cebuli,
kiełbasa ok 150 g,
4 liście sałaty,
100 g mixu sałat,
mały pomidor,
pół czerwonej papryki,
pół ogórka zielonego,
2 ogórki małosolne,
pęczek szczypiorku,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Szczypiorek siekamy. Pomidora kroimy w pół plastry, paprykę oraz ogórki kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z pokrojoną również w małą kostkę kiełbasę do zarumienienia się. Następnie wbijamy jajka, dodajemy szczypiorek, szczyptę soli oraz pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek.
Na placku tortilli układamy po liściu sałaty, mix sałat, warzywa oraz jajecznicę.
Zwijamy tortillę - najpierw od dołu, a następnie boki.
Całość podpiekamy w nagrzanym grillu elektrycznym na zamknięciu przez ok, 2 minuty, aż tortilla się lekko zarumieni.



Sałatka z figami i pikantnym serem

Chrupiąca sałata i orzechy, słodkie figi i marakuja, a dopełnieniem tego jest pikantny ser pleśniowy.

Składniki:
(na 2 porcje)
100 g mixu sałat,
2 figi,
1 marakuja,
ok 25 g orzeszków pinii,
ok 80 -100 g sera pleśniowego z jalapeno

Przygotowanie:
Figę kroimy na ćwiartki (możemy od razu wykroić miąższ). Ser kroimy na mniejsze kawałki.
Na półmisek wykładamy sałatę, układamy figi, ser, posypujemy orzechami i wydrążoną marakują.


Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…

Paprykowy kapuśniak

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną.
Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne!

Składniki: 3 papryki czerwone, 1 papryka żółta, 2 cebule, 200 g kapusty kiszonej, 1 duży pomidor,
300 g kiełbasy, 80 g przecieru pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli, duża łyżka wędzonej papryki w proszku, ok 600 - 800 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, natka pietruszki
Przygotowanie: Danie przygotowujemy w jednym garnku. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut do zarumienienia, cebulę obieramy kroimy w półplasterki dodajemy do kiełbasy, podsmażamy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka, dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut. W tym cza…

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Składniki:
2 saszetki ryżu białego
puszka kukurydzy słodkiej
4 jajka
2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w wodzie i oleju
4 ogórki kiszone
1 średnia cebula
2 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę,ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Dodajemy ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę.
Mieszamy i dokładamy majonez wraz z musztardą.
Doprawiamy do smaku.


Cynamonowe gofry ze śliwkami

Pachnące jesienią cynamonowe gofry podane ze słodkimi i soczystymi śliwkami.

Składniki:
2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju,
1 1/3 szklanka mleka,
3 łyżki cukru,
łyżeczka cynamonu,
10 - 12 sztuk dojrzałych, słodkich śliwek węgierek

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier mieszamy w jednej misce.
W drugiej jajka, mleko i olej.
Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut. Ze śliwek usuwamy pestkę, Kroimy na 4-6 części.
Gofry podajemy z bitą śmietaną i śliwkami. Można podać również z samymi śliwkami i posypać dodatkowo cynamonem.