Pyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem.
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
30 g drożdży
pół ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
50 g masła
szczypta soli
500g sera
3 łyżki cukru
jajko
cytryna
dodatkowo: jajko
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem z mąką, żółtkami, solą oraz drożdżamy.
Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać lekko mąką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, przykryte ściereczką.
Cytrynę należy sparzyć. Ścieramy na małych oczkach skórkę.
Dodajemy do sera, cukru i jajka. Mieszamy.
Gdy ciasto nam wyrośnie wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę,którą następnie rozwałkowujemy na kształt kwadratu.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wykładamy ser i rozprowadzamy po całości - zostawiając po ok 1 cm od brzegu.
Składamy na 3 części.
Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach.
Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia.
Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować.
inspiracja przepisy online
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
30 g drożdży
pół ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
50 g masła
szczypta soli
500g sera
3 łyżki cukru
jajko
cytryna
dodatkowo: jajko
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem z mąką, żółtkami, solą oraz drożdżamy.
Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać lekko mąką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, przykryte ściereczką.
Cytrynę należy sparzyć. Ścieramy na małych oczkach skórkę.
Dodajemy do sera, cukru i jajka. Mieszamy.
Gdy ciasto nam wyrośnie wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę,którą następnie rozwałkowujemy na kształt kwadratu.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wykładamy ser i rozprowadzamy po całości - zostawiając po ok 1 cm od brzegu.
Składamy na 3 części.
Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach.
Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia.
Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować.
inspiracja przepisy online
Fajna propozycja, zapiszę sobie. Ja mam malucha w wieku przedszkolnym, ale jak będzie starszy, to przepis świetnie nada się, by takie drożdżówki zapakować na drugie śniadanie do szkoły.
OdpowiedzUsuń