Drożdżówki z serem - bułki z serem

Pyszne bułeczki do kawy, ale i na wynos do szkoły czy pracy. Idealnie słodkie z wyczuwanym cytrusowym akcentem.




Składniki:
2 1/2 szklanki mąki
30 g drożdży
pół ciepłego mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
50 g masła
szczypta soli

500g sera
3 łyżki cukru
jajko
cytryna

dodatkowo: jajko

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, mlekiem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem z mąką, żółtkami, solą oraz drożdżamy.
Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać lekko mąką.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny, przykryte ściereczką.

Cytrynę należy sparzyć. Ścieramy na małych oczkach skórkę.
Dodajemy do sera, cukru i jajka. Mieszamy.

Gdy ciasto nam wyrośnie wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę,którą następnie rozwałkowujemy na kształt kwadratu.
Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wykładamy ser i rozprowadzamy po całości - zostawiając po ok 1 cm od brzegu.
Składamy na 3 części.
Przekrwamy wzdłuż długiej krawędzi. Lekko skręcamy po końcach.
Smarujemy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papieerm do pieczenia.

Gdy bułeczki będą już zimne możemy je polukrować.

inspiracja przepisy online

Komentarze

  1. Fajna propozycja, zapiszę sobie. Ja mam malucha w wieku przedszkolnym, ale jak będzie starszy, to przepis świetnie nada się, by takie drożdżówki zapakować na drugie śniadanie do szkoły.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec