Sałatka "Król imprezy"

Bardzo efektowna, kolorowa, warstowa sałatka z mięsem. 
Dla zaostrzenia smaku sugeruję dodać do mięsa pół łyżeczki chili.

Składniki:
pół główki sałaty lodowej,
3 średniej wielkości pomidory,
duża cebula,
kukurydza konserowowa - puszka,
czerwona fasola konserwowa - puszka,
500 g pieczarek,
600 g mięsa mielonego,
100g sera żółtego,
nachos,
ok 400 g jogutru naturalnego gęstego,
4 łyżki majonezu,
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
łyżeczka bazyli,
łyżeczka oregano,
sól, pieprz

Przygotowanie:
Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano.
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy.
Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy.
Sałatke szatkujemy,
Ser żółty ścieramy na małych oczkach na tartce.
Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu.

Na dno miski układamy kolejno: sałata, mięso, fasola, kukurydza, pomidor z cebulą, pieczarki, sos, ser.
Wokół układamy nachos. Możemy dać też kilka na wierzch.


Komentarze