Słodki sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?!
Składniki:
1/2 opakowania biszkoptów okrągłych,
1 kg sera twarogowego,
200 ml śmietanki 30%,
2 galaretki krystaliczne cytrynowe,
2 galaretki malinowe,
duże opakowanie malin,
czekolada gorzka,
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wody. Ostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 600 ml wody i również odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki.
Ser ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo ostudzone galaretki cytrynowe.
Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy do masy serowej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wrzucamy czekoladę i delikatnie mieszamy.
Na wyłożone biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby lekko stężała. Maliny układamy na masie serowej.
Na masę wylewamy zimną lekko już tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na 6 -8 godzin.
Składniki:
1/2 opakowania biszkoptów okrągłych,
1 kg sera twarogowego,
200 ml śmietanki 30%,
2 galaretki krystaliczne cytrynowe,
2 galaretki malinowe,
duże opakowanie malin,
czekolada gorzka,
3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wody. Ostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 600 ml wody i również odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki.
Ser ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo ostudzone galaretki cytrynowe.
Śmietanę ubijamy i stopniowo dodajemy do masy serowej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wrzucamy czekoladę i delikatnie mieszamy.
Na wyłożone biszkopty wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby lekko stężała. Maliny układamy na masie serowej.
Na masę wylewamy zimną lekko już tężejącą galaretkę.
Wstawiamy do lodówki na 6 -8 godzin.
Leno robię taki sam deserek i od kiedy go zrobiłam po raz pierwszy to od tego czasu mąż sobie zażyczył bym go robiła raz w tygodniu - przynajmniej. To jest pyszotka!
OdpowiedzUsuńSerdeczności.
Co to są galaretki krystaliczne?
OdpowiedzUsuńLeslie Warszawski
Galaretki bezbarwne 😀 ja użyłam dr.oetker😊
UsuńCiasto wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńO matko, nieziemski! I nie trzeba włączać piekarnika, więc idealny na upały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam