Sernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek.
Składniki:
jogurt typu greckiego duży 400 g
waniliowy serek homogenizowany 150 g
2 jajka
budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki cukru pudru
4 małe śliwki węgierskie
płaska łyżeczka kakao
ok 80 g herbatników
50 g masła
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem.
Wypełniamy dno foremek - kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po posypnia wierzchu na koniec.) Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Śliwki wraz z kakao blednujemy na gładką masę.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na herbatniki.
Na środek wykładamy masę śliwkową.
Pieczemy w 185 stopniach przez 35 minut.
Składniki:
jogurt typu greckiego duży 400 g
waniliowy serek homogenizowany 150 g
2 jajka
budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki cukru pudru
4 małe śliwki węgierskie
płaska łyżeczka kakao
ok 80 g herbatników
50 g masła
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Mieszamy razem.
Wypełniamy dno foremek - kokilek. (możemy odłożyć łyżkę po posypnia wierzchu na koniec.) Wstawiamy do lodówki na około 20 minut.
Śliwki wraz z kakao blednujemy na gładką masę.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, serek oraz budyń. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy stopniowo białka i mieszamy łyżką.
Masę wylewamy na herbatniki.
Na środek wykładamy masę śliwkową.
Pieczemy w 185 stopniach przez 35 minut.
jakie fajne maluszki :)
OdpowiedzUsuń