Egzotyczne placuszki drożdżowe z patelni

Pyszyste, słodkie, owocowe placuszki na drożdżach, smażone na patelni - na rodzinne weekendowe śniadanie.



Składniki:
10 g świeżych drożdzy
3/4 szklanki mąki + łyżka,
1/4 szklanki cukru,
szczypta soli,
łyżka masła,
1/2 szklanki mleka,
jajko,
banan,
4 łyżki wiórków kokosowych,
skórka z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
ok 7-8 łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:
1/4 szklanki mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z masłem do jego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy zaczyn do mąki, soli, wiórków kokosowych, skórki pomarańczowej, mleka oraz jajka. Mieszamy za pomocą łyżki.
Odstwiamy na 30minut.

Banana kroimy w plastry.

Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju. Mocno podgrzewamy. Zmiejszamy ogień na najmniejszy. Zapomocą łyżki wykładamy ciasto na placki (po 3-4 sztuki) na patelnię.
Po ok 1 minucie, gdy zaczną już rosnąc, układamy po 2-3 plasterki banana i śmażymy jeszcze około 1,5-2 minut aż się zarumieni i przewracamy na drugą stronę - smażymy ok 2 minut aż uzyskają ładny złocisto - brązowy kolor.




Komentarze