Jeśli w tym roku nie zdarzyliście zrobić długodojrzewającego, staropolskiego piernika - nie martwcie się - jeszcze nic straconego. Mam dla Was świetny przepis na ciasto piernikowe, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Bardzo wilgotne, słodkie i piernikowe.
Składniki:
(na formę ok 25 x 12cm)
1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżka przyprawy do piernika
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
200 ml mleka
jajko
około 100 g powideł śliwkowych
50 g czekolady mlecznej plus łyżka mleka
około 100 g suszonej figi
garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz mleko. Studzimy. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
Suche składniki mieszamy razem z mokrymi za pomocą trzepaczki.
Do wyłożonej formy papierem do pieczenia przekładamy masę piernikową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Orzechy siekamy, figi kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto będzie upieczone studzimy je, a następnie dzielimy na 2 blaty.
Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy górną.
Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy łyżkę mleka. Polewamy nią ciasto i układamy orzechy wraz z figami.
Składniki:
(na formę ok 25 x 12cm)
1 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżka przyprawy do piernika
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła
200 ml mleka
jajko
około 100 g powideł śliwkowych
50 g czekolady mlecznej plus łyżka mleka
około 100 g suszonej figi
garść orzechów laskowych
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz mleko. Studzimy. Wbijamy jajko i dokładnie wszystko mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
Suche składniki mieszamy razem z mokrymi za pomocą trzepaczki.
Do wyłożonej formy papierem do pieczenia przekładamy masę piernikową.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Orzechy siekamy, figi kroimy na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto będzie upieczone studzimy je, a następnie dzielimy na 2 blaty.
Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi i przykrywamy górną.
Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy łyżkę mleka. Polewamy nią ciasto i układamy orzechy wraz z figami.
Zastanawiam się co to za dekoracja na wierzchu piernika, gdzie to mozna kupić? Piernik sam w sobie bardzo dobry.
OdpowiedzUsuńTo są pokrojone suszone figi oraz orzechy laskowe 😊
Usuń